El masclisme impera a Rio
160 milions de paraules proven el tracte masclista i denigrant a les dones en els Jocs Olímpics de 2016. Ho corrobora la Universitat de Cambridge.
Tot i que en els Jocs Olímpics de Rio, en curs fins al proper 21 d’agost, el 45% dels esportistes són dones, en els mitjans de comunicació regna la testosterona. Ho corrobora la Universitat de Cambridge. Després d’analitzar 160 milions de paraules de diaris, blogs i xarxes socials, la institució assegura que els homes reben el triple d’espai a la informació esportiva que les dones, subratllant a més que les paraules utilitzades amb elles res tenen a veure amb les empleades quan es parla d’ells.
El diari esportiu italià QS Quotidiano Sportivo es va referir a les tiradores d’arc Guendalina Sartori, Lucilla Boari i Claudia Mandia com les “grassonetes” que van perdre el bronze, i Marca Buzz va presentar a la saltadora de perxa Allison Stokke com “l’atleta més bella del món “sense apunt extra. Ells, en general, “guanyen” i “dominen”; elles “competeixen” i “lluiten”.
Aquestes dades posen en evidència que el sexisme segueix sent un dels protagonistes en les competicions esportives. Tot i que els Jocs van començar fa tan sols uns dies, ja són diversos els casos criticats a nivell internacional. Un exemple és el tuit del diari nord-americà Chicago Tribune que fa a la guanyadora d’una medalla com “la dona de”.
Dos dels mitjans que més polèmica han suscitat a Espanya han estat el diari Marca i El Mundo. El primer d’ells ha tuitejat aquest dilluns una notícia sobre la portera d’handbol d’Angola amb uns emoticones bastant desencertats:
El Mundo va llançar a la xarxa la seva Llista de buenorras internacionals en els Jocs Olímpics de Rio. En veure la reacció, va acabar canviant “buenorras” per “olímpicament atractives”.
Queda demostrat: Ser dona continua sent un handicap a l’hora d’aconseguir reconeixements.
Font: www.harpersbazaar.es